برای استفاده از ظروف مسی چه نکاتی را رعایت کنیم؟ ظروف مسی از دیرباز به دلیل قلع اندود شدن در سطح داخلی آن جهت طبخ هر گونه غذا مناسب بوده و عمل قلع اندود کردن یا به اصطلاح سفیدکاری، در طول سال و بنا به ضرورت چند بار تکرار میشده است. برای بهرهمند شدن از خواص ظروف مسی به نکات زیر دقت داشته باشید:
قبل از استفاده برای اولین بار، یک ابر نم دار با خاکستر نرم ذغال به داخل ظرف بکشید و سپس آبکشی کنید. با این کار، سفیدی آن دوام بیشتری خواهد داشت. همچنین توصیه میشود که از سرکه و نمک برای تمیز کردن سطح بیرونی مس استفاده کنید. به جای سرکه از قره قروت یا آب نارنج هم میشود استفاده کرد.
برای اولین استفاده از ظروف مسی داخل ظرف مقدار کافی شیر بریزید و پس از جوشیدن شیر تمامی قسمتهای داخل ظرف را با شیر بشویید. این کار علاوه بر نوعی ضدعفونی، باعث میشود که عمر قلع داخل ظرف افزایش یافته و زود سیاه نشود؛ البته لازم است که بعد از این کار شیر را دور بریزید.
لازم است که طبخ غذا با استفاده از ظروف مسی همیشه با شعله ملایم همراه باشد.
اگر ظرف مسی را بدون اینکه غذایی داخل آن باشد روی آتش بگذارید، قلع آن میسوزد. پس اول آب یا غذایتان را درون آن بریزید و بعد روی شعلهی ملایم آتش قرار دهید.
استفاده روزانه از ظروف مسی هیچ اشکالی ندارد به شرط آنکه ظرف مس را با غذا داخل یخچال نگذارید.
حتما شما هم تجربه کرده اید که در سطح داخلی سفید قلع اندود شده این ظروف، پس از استفاده و مخصوصا طبخ غذاهای ترش و غذاهایی که با آب آشامیدنی حاوی کلر طبخ میشوند، لکههای سیاه رنگی نمایان میشود که این به دلیل خاصیت ویژ فلز قلع و کلر آب آشامیدنی بوده و جای هیچ گونه نگرانی برای سلامتی نیست. جهت از بین بردن و تمیز کردن این لکهها دو راه وجود دارد، یا قلع اندود کنید و یا سطح داخلی را با خاکستر و پودر ظرفشویی توسط یک اسکاج نرم بشویید و از کشیدن هرگونه سیم ظرفشویی جدا خودداری کنید.
درصورت ظاهر شدن قرمزی مس بر سطح داخلی ظروف مسی پخت هر گونه شیرینی و حتی برنج بلامانع است و در این صورت تنها باید از طبخ غذاهای ترش خودداری کنید.
ظروف مسی به دو روش دستی-کورهای و پرسی یا همان ماشینی ساخته میشود ظروفی که به روش دستی کورهای و چکشی ساخته میشود از ضخامت بیشتری برخوردار است و غذا دیرتر میسوزد.
به تازگی برخی از طریق جوهر نمک که حاوی مقدار زیادی اسید است اقدام به قلاع کردن ظروف میکنند. دقت کنید ظروف خود را برای قلاع به کسی بدهید که از اسید استفاده نکند.
هیچگاه برای شستن ظروف مسی آنها را در ماشین ظرفشویی قرار ندهید و همیشه بعد از شستن ظرف مسی، آن را با حولهای نرم خشک کنید.
هیچگاه از قابلمه مسی برای نگه داشتن غذا استفاده نکنید و فقط باید برای پخت از آن استفاده شود.
برای جلوگیری از زنگ زدن ظروف مسی قلم مو را در آب پیاز فرو کرده و آن را روی ظروف مسی بمالید.